Keskiajalla ristiretki tarkoitti uskonnollista sotaretkeä. Tänä päivänä ristiretki on mikä tahansa ihmisen matka ennalta kokemattomaan.

ristiretket.fi tarjoaa tavan lähestyä historiaa korujen ja kuvasymbolien avulla. Korujen raaka-aineena käytetään hirvenluuta. Koruaiheiden arvokkuuteen nähden tuhannet ajokilometrit hirvenluun perässä ovat pieni uhraus. Hirven perässä matkasivat myös muinaiset metsästäjät. Hirvi ja peura olivat elintärkeitä saaliseläimiä ja siksi primitiivitaiteen vakioaiheita.

Primitiivikorut

 
Piessa, Kuolema ja uudestisyntyminen, Muinaisjoutsen, Vienanmeren vene, Saukko, Isopeura, Kolme hiihtäjää, Jatulintarha

 

Hirvenluusta valmistetut primitiivikorut ovat jäljitelmiä kalliopiirroksista. Samalla ne ovat tarinoita muinaisten asukkaiden arjesta ja uskomuksista, elämästä ja kuolemasta.

Zalavruga –korut on kuvakokoelma Vienan Karjalan Belomorskin piirroksista, neoliittisen taiteen mestariteoksista. Piirrokset hakattiin merenrantaan 4000 vuotta sitten ja löydettiin Uikujoen rantakiviltä vuonna 1936. Kuudenkymmenen neliömetrin alueelta paljastui yli kaksisataa piirrosta.

Ääniskorut ovat jäljitelmiä Besov Nosin kalliopiirroksista. Besov Nos sijaitsee Äänisen itärannalla Venäjän Karjalassa. Kalliopiirroksissa kuvattuja eläimiä pidettiin ihmisen neuvonantajina matkalla Yliseen tai Aliseen.

Taikauskokorut

 

Seita, Seitahelmi, Seitanikama, Seitapuu, Seitasavi, Unikuva, Valkoinen peura, Kalajumala

Taikauskokorujen aiheita ovat shamanismin palvontahahmot, seidat ja kalajumalat. Pohjoisten seutujen kalastus- ja metsästyskulttuurissa antoisa saalispaikka merkattiin kivillä tai puupatsailla. Pyyntionnen säilymiseksi niille myös uhrattiin

Muinaiskorut

 
Marianristi, Olavinristi, Vesilahden kotka

 

Tyypillisin keskiaikasymboli on risti. Keskiaikaisia ristejä Suomessa on kuitenkin vain muutama. Yksi sellainen löytyy Sastamalan Pyhän Marian Kirkosta. Pala alkuperäistä seinää on irrotettu ja sijoitettu seinälle lähelle saarnatuolia. Marianristi -koru on jäljitelmä seinäpiirroksesta.

Pitsikuvioinen Olavinristi on jäljitelmä Tyrvään Pyhän Olavin kirkon päätyrististä, seitsenrististä. Kivikoristeinen Olavinristi. ”Swarovskin” kivet symboloivat uhriveriastioita.

Vesilahden kotka on valumallinne Laukon kartanon alueelta löytyneestä kolmipäisestä kotkakorusta. Riipus edustaa permiläistä muotoperinnettä. Pronssikoru lienee päätynyt Hämeeseen kaukaa Venäjältä Permin alueelta. Todennäköisesti sen on valanut nainen.